Социолози затруднени с прогнози за изборите

"Правим прогнози над врящо гърне, а не знаем дали няма да гръмне", рече Кольо Колев
9 май 2009 17:52,
66
Социолози затруднени с прогнози за изборите
Снимка: БГНЕС

„Най-големият дефект на сегашната политическа ситуация е несигурността“, заяви социологът Боряна Димитрова пред Дарик радио.

"Точно поради тази несигурност на вероятните регистрирани партии и коалиции е много трудно да кажем кои са сигурни участници в изборите и кои са по-малко вероятните", допълни тя.

„При всички условности, за които говорим, ако съдим по настроенията и ако правилата не направят така, че да се трансформират настроенията, първа политическа сила ще бъде ГЕРБ“, заяви Димитрова.

Според нея около 8% е разликата между ГЕРБ и БСП и в зависимост от степента на участие, тя би могла да се промени – при повече избиратели да нарасне, а при по-ниска изборна активност – да намалее.

Според Боряна Димитрова има сближаване на резултатите на ДПС и "Атака", като ДПС води с малко.

Синята коалиция е следващата политическа сила, а НДСВ и РЗС също имат шанс да получат доверието на избирателите, като НДСВ стои по-силно в европейските избори, а "Ред, законност и справедливост" – в националните.

Според социолога Кольо Колев промяната на правилата за изборите в последния момент и сегашната ситуация с регистрацията на СДС предизвиква омерзение у избирателите.

Според него е грешка на управляващите, че търсят служебна победа, още повече, че е бил малко вероятен вариант ГЕРБ да управлява заедно със синята коалиция.

Социологът прогнозира паритет между ГЕРБ и БСП, като разликата би могла да бъде в едно място за изборите за европейски парламент, дори и в полза на БСП.

Според него евроизборите ще имат голямо значение за националните, защото победителят ще привлече още гласове.

По думите на Колев, НДСВ има шанс за евроизборите заради личностите в листата си, а ДПС гони по резултат големите.

Според него "Атака" има шанс за 2-3 депутати, докато РЗС няма да вкара депутат в ЕП.

"Правим прогнози над врящо гърне – и не знаем дали няма да гръмне", заяви Кольо Колев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
VENZI преди 14 години
ZAGIVAME S GERB,POVE4ETO OT KANDIDATITE IM SA UTVARDENI KRADZI I MAFIOTI.GALKO SA BALGARIQ.SLED 4ETIRI GODINI 6TE BADEM EDNO BLATO.
64
0
 
0
 
! Отговори
Валентин преди 14 години
Най-корумпирани,манипулатори и с най-грешни данни са от Алфа Рисърч. Госпожа Димитрова да го духа
63
0
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 14 години
Кольо Колев -- гъзолизеца -- да не дава мнениял
62
0
 
0
 
! Отговори
Statistik преди 14 години
С малки изключения, социолозите в България са номенклатури на БКП - БСП. Те продължават да са платени и правят "благоприатни" прогнози за работодателя си.
61
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Трябва да си много,ама много *** и задръстен,за да гласуваш за комунисти(ДС) и турци(ДС).
60
0
 
0
 
! Отговори
ахил преди 14 години
Още по затруднени щяха да са ,ако ПП"НАРОД" се беше регистрирала.
59
0
 
0
 
! Отговори
Tarator преди 14 години
Tez ot GERB ako zemat izborite, mamata si e ibalo hora. Manite q wii taz Sofiata, 4e q napulniha s ***. Sq cqlata strana sha stani kato golqmo bonishti.
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
направила умопомрачителна и алогична прогноза за предстоящите избори у нас през лятото! Тази Мирослава Радева не е ли онази парясница Мира Янова от Варна,влюбената в СДС и ДСБ социоложка,чиито слагачески "социологически проучвания" на предните парламентарни избори бяха далеч на светлинни години от получилите се резултати,че би трябвало да си завре дипломата там,където /нали се сещате къде?/.С тези си подобни слагачески прогнози парясницата рискува да стане за посмесище не само на колегите си социолози,а и на що-годе интелигентните българи,интересуващи се от политика! Миро о о,Миро о о,защо не си остана там някъде из Тибетските планини?!!! А на бас,че ще има паритет между резултатите на ГЕРБ и БСП , а сините няма да прескочат границата от 4% / или 8%,ако са с Иван Костов/ и следващото правителство ще е доминирано от БСП и ДПС с Премиер Бойко Борисов!
57
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 14 години
трудно на социолозите ?Едните чакат Гоцев и компания да дадат заданието какво точно да се пише като прогноза , а другите като Мира Запариисвира чакат големите кинти :-)) И който даде повече , той ще каже какво да се пише :-)В това отношение тукпишущите червени *** от глутницата на кукуМяу са по улеснени - те са просто лизогъзници на червените гейове и други техни *** и нерязани коалиционни аркадаши :-)
56
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
МОЯТА ПРОГНОЗА Е ЧЕ АТАКА ЩЕ СПЕЧЕЛИ. ТЕЗИ ПРОУВАНИЯ СА ИЗМАМА. НЕ СЪМ СРЕЩНАЛ ЧОВЕК КОЙТО НЕМА ДА ГЛАСУВА ЗА АТАКА.
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Nai -novata prognoza ..Gerb 33.33%...Ataka 33.33%...SDS 33.33%.........BPS njamat deputati,za6toto predvaritelno sa se obesili !!!!
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Една френска агенция преди секунди обявиследните резултати:сдс-49%герб -42%атака 41%бсп -1%дпс-05%Вярвайте съвсем точна е тази агенция. Я стига сте манипулирали с тези прогнози, никои не може да познае тази година какво ще е защото нещата са ужасно динамични и предстоят толкова изненади още че фантазията пи не поже да ги побере.
53
0
 
0
 
! Отговори
Съветник преди 14 години
Предлагам тези социолози дето се правят на големи многознайковци да вземем да ги глобяваме като немогат да познават крайните изборни резултати. ТО ПРОСТОТИЯ ПРОСТОТИЯ, АМА ВЕЧЕ НЕ СЕ ТРАЕ!!!!!!!!!
52
0
 
0
 
! Отговори
Терорист преди 14 години
Според последните резултати на МБМД, публикувани току-що във Фокус, РЗС вече изпреварва Синята коалиция.
51
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56.blog. преди 14 години
ДО 49 - Коя е тази социологическа агенция, къде са публикувани данните и кой я е поръчал.В момента чета в резултатите на една занзибарска социоглогическа агенция със следните резултати:1. БСП - 123 % - 4-5% горе-долу.2. ДПС - 68 %,3. Яни Янев 147 % - тенденция към 223 $q4. НДСВ - 812 $ - при плаващ курс към БСП - цената им се повишава.Други на тези избори няма. Пунит - не разрещава.Вятър за всички откъм Френско!
50
0
 
0
 
! Отговори
boristodorov56.blog. преди 14 години
Не вярвайте на прогнозите на платените , наречени социолози.Който им плаща на него правят вятър - евфеизъм за френска любов, защото админите трият като първи ученици на политическата полиция отпреди 10 ноември.Милиард пари ще попилеят - от нашите безспорно - за да си правят PR-кампании, купуват *** и *** и *** селски *** и градски аутсайдери - червените *** и прокремълски еничари и куманизки гаулайтури.Но няма да им мине номера.Всеки в тази ***, наречена Република България - може да си плати социологическо проучване с крайни резултати, които ще заръча в началато.КОМУНИСТИТЕ СА В ЦАЙНГНОТ!
49
0
 
0
 
! Отговори
1300 ГОД. БЪЛГАРИЯ преди 14 години
Една Английска агенция за проучване на изборните нагласи в страните от ЕС направи свое проучване по поръчка на западноевлопейски неправителствени организации и в България в последната седмица на Април,2009. Резултатите бяха изнесени на 7-ми Май и те са както следва:1.ГЕРБ - 34 %2.БСП - 21 %3.Синята Коалиция (те са я нарекли бивше ОДС) - 9,3 %4.ДПС - 9,1 %5. Атака - 6,5 %6. НДСВ - 5,9 %7. РЗС - 5,5 %8. Д-ние Напред(тогава още не напуснато от Ковачки)- 1,9 % и т.н.Както е известно бариерата тук е 5,6 %.Всички Бълг.медии и социолози упорито мълчат и не коментират данните,защото умират от страх,че СИНЯТА КОАЛИЦИЯ ИМА ПО-ВИСОК РЕЗУЛТАТ ОТ ДПС И ЗАЕМА ТВЪРДО ТРЕТОТО МЯСТО.А такъв резултат ще й гарантира ОЩЕ ПО-ГОЛЯМ ПРИТОК НА ГЛАСОВЕ ЗА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ НА 6-ТИ ЮЛИ.ИМА ЗАЩО ДА ГИ Е СТРАХ АМЕТ ДОАНОВ И СЕРГЕЙ МУХИН.Руснакът има къде да иде,щото си има руско гражданство и като го скрият в Башкирия или Ямало-Ненецкия округ - никой нема да го намери.Обаче на Амет му е спукана работата,щото като не е във властта, е бита карта и никой нема да го иска.Горе-долу като иранския шах-всеки вика: земи го ти.ШУБЕТО Е ГОЛЕМ СТРАХ,Амет!
48
0
 
0
 
! Отговори
Съветник преди 14 години
Ехо, социолозите, защо не вземете да се разкарате най-после от ефира?! От години немога да ви търпя глупостите. Грозна картинка сте, ама като гледам малко сте взели да се осъзнавате, че сте такава.
47
0
 
0
 
! Отговори
Съветник преди 14 години
Защо някой трябва да ти казва за кого да гласуваш?! Ум нямаш ли си в главата, за да мислиш?! Или просто така ти е по-удобно, за да има кого да обвиняваш по-късно за грешките си. Ако някой ти казва за кого да гласуваш се счита за агитация и опит за манипулация. Ти избираш!!!
46
0
 
0
 
! Отговори
raylight.blog.bg преди 14 години
-сините ще вземат 12-18 % в зависимост от кризата и активизацията