"Алфа рисърч": Има интрига около управлението след изборите
Електорални нагласи сред твърдо решилите да гласуват   
Източник: Алфа рисърч
8
Пг голяма мобилизация за гласуване след старта на кампанията за евроизбори 2009, увеличаване на преднината на ГЕРБ пред БСП и запазване на интригата около формулата на управлението след вота за Народно събрание - това показва мониторингът на обществено-политическите нагласи, направен от социологическата агенция "Алфа рисърч" между 14 и 19 май.

Под 50% ще бъде избирателната активност и на евроизборите, и на тези за български парламент. 38% от българите ще гласуват на първите и 48% - на вторите.

С най-значителни електорални позитиви в

кампанията за Евроизборите

влизат ГЕРБ и БСП. Социалистите успяват да мобилизират твърдото си ядро, докато ГЕРБ увеличава значително периферията си, която, ако отиде до урните в деня на изборите, може да му осигури сериозно преимущество пред социалистите.

Положителна е тенденцията в подкрепата за "Ред, законност и справедливост" (РЗС). За около месец председателстваната от Яне Янев партия увеличава обема от привърженици с около 1.5% и достига граници, които я доближават до парламентарното представителство.

Споровете около регистрацията на СДС и Синята коалиция за момента се отразяват противоречиво върху десните избиратели - най-твърдите симпатизанти на дясното се мотивират в по-голяма степен към подкрепа на коалицията, но по-широката периферия от привърженици се разколебава.

Силно мотивираните избиратели на ДПС и "Атака" продължават да са едни от най-твърдите в намерението си да подкрепят своите партии.

При заявена избирателна активност от 38% ГЕРБ има шансове да преодолее едно от най-съществените предизвикателства пред партията от последните месеци - колебанието на симпатизантите си. Готовността им да участват в евроизборите нараства с около 2% и дистанцията между ГЕРБ и БСП сред възнамеряващите да гласуват нараства до 8%.

Партията на Бойко Борисов влиза в кампанията с потенциал от 32.6% от реалния вот и сериозен електорален резерв сред колебаещите се, който би могъл да му донесе допълнително още около 5% подкрепа.

Същата тенденция се наблюдава и сред привържениците на БСП. Подкрепата за социалистите бележи лек ръст, но по-ограниченият (в сравнение с този на ГЕРБ) общ потенциал не им позволява да поддържат по-късо разстояние от основния си опонент. В началото на кампанията БСП има потенциал да вземе 24.5% от подадените гласове при очерталата се избирателна активност от 38%. Ако активността спадне до равнището от 2007 г., обаче възможността на социалистите да реализират по-близък до ГЕРБ резултат нараства съществено.

"Атака" и ДПС са другите две партии, които със сигурност ще присъстват в Европейския парламент. Симпатизантите и на двете продължават да са сред най-слабо заинтересуваните от европейските въпроси, но лоялността към партиите ги мотивира за участие.

Потенциалът им сред общия брой избиратели е равностоен, но възможностите за влияние и контрол на ДПС върху избирателите му дава за момента предимство на движението сред твърдо решилите да гласуват: 12% за ДПС срещу 10% за "Атака".

Подкрепата за Синята коалиция, РЗС и НДСВ на старта на кампанията ги поставя на границата за влизане в Европейския парламент.

С най-големи шансове да има представители в него е Синята коалиция. Въпреки проблемите около регистрацията на СДС и разколебаването на част от привържениците тя влиза в надпреварата с потенциал 5.2% от решилите да гласуват. Десните разполагат и с допълнителен електорален резерв, който би могъл да им донесе още около 2% подкрепа, в случай че бъде мотивиран да гласува.

Електоралният ръст на РЗС от последните седмици повишава шансовете на партията да спечели място в Европейския парламент, но за момента те продължават да са по-ниски от тези на Синята коалиция. Подкрепата за председателстваната от Яне Янев партия идва най-вече от по-малките населени места, които са най-слабо мобилизирани за участие в евровота.

Теоретични шансове за представителство в Европарламента запазва и НДСВ. Макар потенциалът на партията да е по-нисък (3.1% от решилите да гласуват), симпатизантите й са силно заинтересувани и мотивирани за евровота. Това дава възможност на НДСВ да реализира по-добър резултат в деня на изборите.

Останалите регистрирани участници влизат в кампанията с по-нисък потенциал, който за момента не им осигурява места в Европейския парламент.

Нагласите за националния вот

до голяма степен възпроизвеждат тези за европейския. Тенденциите за парламентарните избори обаче могат да се променят съществено в зависимост от постигнатите резултати от евровота в началото на юни. Към днешна дата водещи позиции имат ГЕРБ и БСП, като ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП до 11%.

Сигурни шансове за места в Народното събрание имат още "Атака", ДПС и след отпадането на 8-процентовата бариера - Синята коалиция.

РЗС получава равностойна на тази от евровота подкрепа от 4.2% сред реално гласуващите, която поради по-ниския изборен праг за национален парламент прави шансовете му за присъствие в него по-реалистични.

Като цяло картината на електоралните нагласи през май очертава Народно събрание с шест представени в него партии и коалиции и силно ограничени възможности за сформиране на стабилно парламентарно мнозинство, поради което всяка потенциална коалиционна формула между тези представители към днешна дата изглежда доста неустойчива.
Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любимката на шеф Ангелов си тръгна от Hell's Kitchen

Любопитно Преди 27 минути

Брокерката Симона напусна надпреварата на крачка от черните куртки

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

Българчетата са първи в Европа по алкохол, цигари и канабис

България Преди 2 часа

Това сочи доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

Две комисии подкрепиха законопроекта за рекламата на хазарта, браншът с остра реакция

България Преди 3 часа

Според Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори ограничаването на рекламата ще доведе до ръст на залози в нелегални сайтове и обекти

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Полша предупреди Русия, че ще загуби войната с НАТО

Свят Преди 4 часа

Шикорски: Единствената надежда на Путин е нашата липса на решителност

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

Румен Радев настоя за ясна стратегия за българската енергетика

България Преди 4 часа

Радев: Политиката и законодателството следва да се правят със загриженост и отговорност към България

Починa театралният режисьор Александър Илиев

Починa театралният режисьор Александър Илиев

България Преди 4 часа

Режисьорският му дебют е с „Адвокатът Пиер Патлен” във Видинския театър през 1986 г.

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

ММС не дава „Септември“ и „Юнак“ на Столична община

България Преди 5 часа

Министерство на младежта и спорта не е било уведомено

Електроразпределителна мрежа

Само в Унгария са плащали по-ниски цените на ток от нас за второто полугодие на 2023 година

България Преди 6 часа

Битовите сметки за електричество и газ в ЕС са намалели в сравнение с периода през 2022 г.

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 6 часа

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Съд отмени присъдата на Харви Уайнстийн

Свят Преди 6 часа

В решението си съдиите се позовават на грешки в начина, по който е бил проведен процесът

о

Пеещите фонтани в Пловдив отново работят (ВИДЕО)

България Преди 6 часа

Музикално-светлинното шоу продължава 30 минути

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 7 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

НС одобри 250 млн. лева ежегодно за „Мини Марица Изток“

България Преди 7 часа

В мотивите е посочено драстичното намаление на електропроизводството от въглищни мощности