Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Раздробено НС и сложни преговори за ново управление

42 коментара
Раздробено НС и сложни преговори за ново управление

Очертава се седем или осем партии и коалиции да влязат в следващото Народното събрание и сложни преговори за съставяне на правителство при липса на политическа сила, която да има решаващ превес. Това показват резултатите от проведените на 7 юни европейски избори у нас, разглеждани като репетиция за националния вот на 5 юли.

Андрей Райчев от ББСС "Галъп" коментира пред Mediapool, че и ГЕРБ, и БСП, са понесли поражение на евроизборите, тъй като предварителните прогнози са били всяка от тях да получи по 5 -10 процента над резултатите, които постигнаха тази неделя.

Специално "Галъп" предвиждаше изравнени шансове за БСП и ГЕРБ, което не се оправда.

Изборната бариера за Европейския парламент е близо 6% и към момента шест парии със сигурност я прекрачват и ще имат свои евродепутати. Това са ГЕРБ, БСП, ДПС, "Атака", Синята коалиция, НДСВ. На ръба е партия "Лидер", близка до бизнесмена Христо Ковачки, която е близо шестте процента, спечелени, както се говори, със заплахи спрямо работници и друг вид "стимули".

Партия "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев има около 5 на сто и ако защити този резултат на 5 юли, ще има своя група в новото Народно събрание. Коалиция "Напред" получава по-малко от 2 процента на евровота и не е ясно ще успее ли да надскочи 4-процентовата бариера за НС.

Борисов: Водим в първото полувреме на един по-важен мач

Победителите в евровота ГЕРБ изразиха увереност, че след месец ще постигнат много по-категорична победа, която ще осигури ново управление на страната – самостоятелно или във формат Европейска народна партия (ЕНП).

Радвам се, че сме на първо място, въпреки огромните манипулации, черния PR, лъжите и измамите, които хората на Станишев пускаха през медиите, каза лидерът на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов. "Въпросът е сега хората да го приемат като спечелване на първото полувреме от един много по-важен мач", добави Борисов.

Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че разликата пред БСП би могла да бъде и по-голяма, но обясни резултата с масовото купуване на гласове, което според него опорочава целия изборен процес.

Цветанов смята, че победата на партиите от ЕНП в България – ГЕРБ и Синята коалиция - е убедителна. Според него след изборите на 5 юли ще е възможно управление във формат ЕНП, тоест, между ГЕРБ и Синята коалиция. "Дори смятам, че при по-голяма мобилизация и по-висока избирателна активност на изборите за национален парламент ГЕРБ може да спечели пълно мнозинство", каза Цветанов.

Станишев: Обидно малка преднина за ГЕРБ

БСП се опита да омаловажи провала си, като през цялото време коментира, че основният ѝ опонент ГЕРБ не са успели да постигнат "смазващото мнозинство", което са очаквали.

За трите партии от управляващата коалиция резултатите от тези избори са добра стартова позиция за изборите за НС, в които ще сме конкуренти, заяви премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев.

Според него добрите резултати за "Лидер" и РЗС, постигнати по думите му с богата кампания, показват, че хората търсят алтернатива не само в ГЕРБ.

Обидно е за ГЕРБ, че, след като две години повтаряха, че са основна алтернатива, имат толкова малка преднина пред Коалиция за България. Ние ще я наваксаме на изборите за НС и ще имаме още по-добри резултати, каза Станишев.

Той опроверга обвиненията на Борисов, че ДАНС и МВР не са предприели необходимите мерки срещу купуването на гласове и обеща за националните избори да бъдат положени още повече усилия.

Външният министър и водач на червената евролиста Ивайло Калфин се впусна в изчисления на евентуално разпределение на местата в бъдещото НС и поясни, че гласовете на ГЕРБ и Синята коалиция няма да стигнат за формиране на правителство. От БСП са удовлетворени, че не са загубили със "смазващо мнозинство" и няма да се сбъднат прогнозите на ГЕРБ да има абсолютно мнозинство след вота за национален парламент на 5 юли.

По време на цялата кампания мнозина наблюдатели, както и политици от Синята коалиция не веднаж подчертаваха, че с безпрецедентните пречки, които бяха поставени пред СДС и ДСБ, социалистите преследват основната си цел - разколебаване на подкрепата на сините, така че да не може да се формира бъдещо мнозинство с ГЕРБ.

Синята коалиция мисли за консолидация в дясно

Лидерите на Синята коалиция обявиха, че очакват още по-високи резултати на 5 юли. Според тях евроизборите са показали, че има ново мнозинство и е въпрос на отговорност то да бъде превърнато в управление.

Според председателя на СДС Мартин Димитров има два проблема. Първият са мажоритарните кандидати, за които оттук нататък добро решение са общи действия с ГЕРБ. "За втори път днес подаваме ръка на ГЕРБ и е въпрос на отговорност тя да бъде приета, каза той.

Вторият проблем според него са разпилените гласове за доста малки партии, което може да е пречка за следващо управление. Мартин Димитров изрази надежда да има консолидация, за която Синята коалиция ще работи.

Лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че би искал да види резултатите на всички партии, след което в коалицията биха били поканени тези формации, които не са купували гласове и които не са позволили да им се преливат гласове.

Според Костов това може да бъде установено след анализ на гласовете по секции. Очаква се анализът да приключи в понеделник след обяд, но засега има предварителни данни за преливане на гласове от ДПС към партията на Христо Ковачки "Лидер" в някои райони.

Лидерът на ДСБ каза, че следващите стъпки, за да не бъдат повече БСП и ДПС в управлението, са две - да се мобилизират всички гласове, които в момента се губят, и обръщане на мажоритарния вот срещу неговите автори. Това можем да направим заедно с ГЕРБ и останалите партии, допълни Костов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

42 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. СТОЯНОВ
    #52

    Другарю Калфин-знаеш ли въобще кой си ти?Твърдо казвам-не си се и сещал за това.Видях чух и разбрах как защитаваш БЪЛГАРИЯ- по света-цялото ти тяло е наведено-но посоката не мога да я определя-не зная че има наука-анатомия-моля за помощ от публиката!

  2. БОКЛУЦИ
    #51

    ,

  3. анонимен
    #50

    Не мога да повярвам колко много хора е заблудил Бойко Борисов с машиналните си обвинения, изказвания, скандали и груби думи! Явно много хора са повярвали на обещанията му, но много бързо ще се разочаровате!!! Бойкостов ще си покажат рогцата много скоро и тогава всички, които са ги подкрепили ще ронят горчиви сълзи!!

  4. Mickey
    #49

    Разбира се , че ГЕРБ не планирано да има Абсолютно Мнозинство ! Тоя кво се прави на застрелят! При предаването на комунистическата щафета от БСП на ГЕРБ, е важно да изглежда че ГЕРБ е принуден да прави коалицип! Така ще си прибере Костов , НДСВ и дори може би новата "дясна" Лидер! За сега всичко върви по ноти!Само дето излъгаха с тези 29% глауваши! Не са повече от 20% шараните-гласувачи! Просто много се подведоха да ходят да пускат празни или зачеркнати бюлетини! НЕ ГО ПРАВЕТЕ ТОВА- ХОРА! Преразпределят си ги после ! И ще им видите увисналите ченета на ДС–БКП ,на Парламентарните, когато изборната активност ще падне на 10/12%:))

  5. Oho
    #48

    Az ne razbiram kakwo shte se promeni ako ima 10 % aktiwnost ?Wse chowek otkriwa nqkakwa razlika za kogo da glasuwa. Ima i zelenite....

  6. доволен
    #47

    30 % активност - това означава 70% българи, които НЕ БИХА ГЛАСУВАЛИ ЗА БСП. Защото БСП мобилизира целия ресурс - вдигна и трупове от гробищата да гласуват за тях. Отделно, 20% от гласувалите - за БСП - това означава 80% НЕГЛАСУВАЛИ ЗА БСП. Извода е, че БСП е считана от народа за ПЪЛЕН БОКЛУК.Поздравления за убедителната победа на ГЕРБ и успешно управление в коалиция със Сините.

  7. доволен
    #46

    Крадците газ пикаят от злоба и отчаяние. На Калфин му трепери гласеца - аха да ревне.

  8. доктор
    #45

    защото сте боклуци

  9. анонимен
    #44

    Не трябва тези резултати да се повтарят и на следващите избори! Защо хората искат така да заровят България! Гледам доволните лица на Костов и Мартин Димитров в интервю след изборите и немога да повярвам, колко са доволни!!! Вече са напълно убедени, че ще направят коалиция с Борисов и ще влезнат в парламента! ЕТО КАКВО НАПРАВИХА ВСИчКИ, КОИТО ГЛАСУВАХА ЗА бОЙКО БОРИСОВ - ДОПУСНАХА ОТНОВО ТЕЗИ КРАДЦИ ВЪВ ВЛАСТТА!!! ЦХЕСТИТО - БЪЛГАРИЯ ЗАПОчВА ДА ГУБИ!

  10. Математик
    #43

    В 21-вия век, човек, който не владее аритметиката е ПЪЛЕН БОКЛУК

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.