Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ЦИКЕП отказа повторно преброяване на бюлетините

140 коментара
ЦИКЕП отказа повторно преброяване на бюлетините

Централната избирателна комисия за Европейския парламент (ЦИКЕП) отказа повторно ръчно преброяване на бюлетините от евровота.

Исканията за това, внесени от Синята Коалиция и "Лидер", са оставени без отговор.

Повторно преброяване на бюлетините е поискало във вторник и ДПС за конкретни секции. Тази жалба също ще остане без последствия, каза говорителят на комисията Бисер Троянов.

Мотивът на ЦИКЕП е, че няма подобна законова практика за повторно преброяване. Друго основание е, че срокът за обжалване на изборните резултати по закон е 14 дни след окончателното им обявяване, а те все още не са обявени. Очаква се това да стане по-късно днес или утре, каза Троянов.

Във вторник се провежда контролното въвеждане на избирателните протоколи от

"Информационно обслужване", фирмата преброител на евровота. Резултатите от това контролно преброяване ще бъдат обсъдени на заседание на ЦИКЕП и тогава ще бъдат обсъдени грешките. Едва тогава ще има окончателни резултати от проведените избори, каза Троянов.

По-рано същия ден говорителят на ЦИКЕП Александър Александров заяви, че решение за повторно преброяване на бюлетините може да вземе само Конституционният съд (КС), тъй като това е органът, пред който се обжалват изборните резултати.

"Ако КС прецени, че трябва да има повторно преброяване или нещо друго, добре", каза Александров.

Синята коалиция поиска от ЦИКЕП повторно преброяване на бюлетините заради разликата от около 300 гласа между нейния резултат и този на НДСВ. Това води до голяма разлика в представителството в Европейския парламент, тъй като жълтите ще вкарат двама, а сините един евродепутат.

Искане в ЦИКЕП за повторно броене на бюлетини внесоха и от партия "Лидер" на бизнесмена Христо Ковачки, която не успя да спечели мандат. Данните на комисията за "Лидер" са 5.73% от действително подадените гласове и този резултат се доближава значително до изборната бариера от 5.88%. "Тази минимална разлика поражда у нас интерес от повторно преброяване на гласовете, тъй като е възможно да бъде допусната грешка и да се е получило отклонение в представения резултат", заявиха от "Лидер".

Ден по-рано за повторно преброяване на бюлетините се обяви и лидерът на РЗС Яне Янев.

Според математика и член на ЦИК Михаил Константинов обаче не трябва да има повторно преброяване. Той даде пример с президентските избори в САЩ през 2000 г., когато 280 гласа решиха вота.

"Явлението се нарича "флоридски синдром" и за сетен път доказва, че не трябва да се брои втори път. Защо? Преброиха едни резултати и загубилите казаха – дайте да броим отново. Те, естествено, преброиха отново, получиха друг резултат. Ясно, че има грешка, един от двата резултата не е верен. Дайте да броим трети път. И така до десет пъти, 39 дена и десет пъти броиха бюлетините, станаха на парцали, не се четяха вече и Върховният съд на САЩ прекрати това безобразие. Изводът – не бройте бюлетините втори път, трети път и т.н", коментира Константинов.

От Синята коалиция обаче са представили данни за множество незачетени бюлетини, подадени за тях. По думите на съпредседателя на Националния предизборен щаб на десните Найден Зеленогорски в няколко секции в Стара Загора не са се съобразили с решението на ЦИКЕП коя бюлетина е редовна и коя не и така не са зачели множество гласове.

Десните са представили и данни за повторно гласуване от привърженици на НДСВ по някои места. "При разлика от 300 гласа е нормално да искаме повторно преброяване”, коментира Зеленогорски. Той добави, че ако ЦИКЕП отхвърли жалбата, тогава ще се обсъжда идеята за внасяне на жалба в КС.

Преди ден от Синята коалиция заявиха, че ДПС са "преляли" гласове в късните часове на изборния ден към коалиционните си партньори от НДСВ, което е довело и до обръщане на резултатите. През целия ден данните от паралелното преброяване на социолозите сочеше преднина от около 1% на десните пред партията на Сакскобургготски.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

140 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Ха-ха
    #148

    Само така - борба до дупка, пък недай си Боже да излязат други неща около повторното преброяване - ХАХА ЦИРК!!!

  2. ANA
    #147

    50% от бюлетините на ДПС ще са невалидни, но признати30% от бюлетините на БСП ще са невалидни, но признати20% от бюлетините на ЛИДЕР ще са невалидни, но признати20% от бюлетините на НДСВ ще са невалидни, но признати20% от бюлетините на Синята КОалиция ще са валидни, но непризнати

  3. тъмно син
    #146

    Като се има предвид какви ги вършеше ЦИК във връзка с регистрацията на Синята коалиция,никак не изключвам възможността ,повторното преброяване на бюлетините,да се окаже незаконно.Тук е НРБ а не САЩ,където при първият мандат на Д.У.Буш,само при ръчното преброяване ,с разлика около 2500 гласа/при гласували около 80 милиона/,победата бе отсъдена на БУШ!

  4. Роси
    #145

    че ЦИК няма да допусне да се отворят протоколите - мърляви,

  5. Роси
    #144

    опс... с грешки, непълни... Само който не е видял на тези избори съставите на СИК (и то в София!), той не знае каква тъпотия и неразбория беше. СИКовете бяха пълни с разни хора от цяла България, които хабер си нямаха от закон, сума ти бюлетини бяха абсолютно неправомерно обявени за нищожни, и прочие... Та, аз не вярвам ЦИК някога да ги отвори, защото ще ливне такава смрад...

  6. Таско
    #143

    Правилно разсъждаваш!Ще се окаже че ресторант Олимп всъщност не е ресторант или че фондация Бъдеще за ... не е фондация.

  7. Jesse Jackson
    #142

    Но без ДПС... Видяхме за кой ли път тази престъшна фромация как печели гласове. Затова предлагам на ЦИК - изборът за ДПС - невалиден! И броим всички останали бюлетини - наново!

  8. ANA
    #141

    ще се окажа че българите не са най-бедните в Европа, че имаме най-хубавите магистралии най-честните полицаи

  9. преброител
    #140

    Добре, че се добра до щеста позиция този цветар.

  10. ххх
    #139

    По-голям Тапир (Тъпанар) от тебе няма.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.