47% от българите няма да гласуват за евродепутати

Представата на българския избирател за евроинституциите е представа за нещо далечно
22 фев 2009 15:09,
90
47% от българите няма да гласуват за евродепутати
Снимка: БГНЕС

47,3 процента от българите нямат да гласуват на изборите за Европейки парламент,  сочат данните от изследване на социологическата агенция "Барометър".

Едва 24,2 процента от анкетираните от близо 1300 пълнолетни българи са дали положителен на въпроса: "Ако днес се провеждат избори за европарламент, ще гласувате ли?".

Несигурни в своя вот са 9,3 процента, а несигурни в отрицателния си вот са 14,98 процента.

Това показва, че нагласата за гласуване за Европарламента е значително по – ниска, отколкото за гласуване за национален парламент.

Ако при провеждане на избори за Народно събрание до урните биха отишли над 50 процента от българските избиратели, то при избори за евродепутати биха гласували не повече от 33 процента.

За сравнение,преди 2 г. до урните за вот за Европейски парламент отидоха около 29 процента от 36 процента дали положителен отговор.

Изводите от електоралната активност са, че все още представата на българския избирател за евроинституциите като цяло е представа за нещо далечно и няма директна връзка със случващото се в страната.

Ниският положителен вот показва, че българите не виждат личен мотив, за да отидат да гласуват за евродепутати.

Това показва, че за 2 години членство в Европейския съюз българинът все още не е запознат с правата и задълженията си като европейски гражданин.

Вотът показва още, че ако изборите за Европейски парламент бяха днес, 5 политически сили биха излъчили свой представител там – ГЕРБ (6, 64 процента), БСП (6,49 процента), ДПС (4,40 процента), Атака (3,94 процента) и Движение "Напред" (3,32 процента), сочат още данните на "Барометър".

Малко не достига на СДС, за да имат свой представител на европейски ниво. Активността за тях е 1,78 процента.

Разпределението на евродепутатите по политически сили, ако вотът се провежда днес, определя и равен брой за ГЕРБ и БСП – 4 или 5; 3-ма депутати за ДПС, 2-ма или 3-ма за "Атака" и 2-ма за Движение "Напред".

До момента данните сочат като най-мобилизиран за гласуване електората на ДПС.

"Атака" остава със същите нива на избирателна активност като предишния вот. Дали СДС ще има свой представител зависи от това доколко ще успее да мобилизира електората си.

По отношение на дискутираната възможна коалиция между БСП и ГЕРБ на предстоящите избори, Николай Николов определи коалицията като малко възможна. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
187. - 08:41 - Най-после съгласие!От: GBВижте какво, престанете да обръщате внимание на писаници от типа СДС дойде на власт с помощта на ДПС, Царя дойде на власт с ДПС, БСП управлява с ДПС и т.н. Разберете едно ДПС Е ВРЕДНО ЗА БЪЛГАРИЯ! В това число и за българските турци, колкото и невероятно да ви звучи това! Те по начало са противоконституционна партия, но вече се изродиха до не само гангстерска мафия, но и отиват към терористична ислямистка органиозация тип АЛ-Кайда! Мама му стара, слепи ли сте бе братя!Каквото било-било! Дайте сега да оправим грешката, за да не стане късно! Всички заедно да строшим с крак главата на тази уродлива змия!
88
0
 
0
 
! Отговори
недържавен служител преди 15 години
Трябва да се гласува,дори да е за някои който няма шансове,трябва да покажем някакво мнение.Иначе на престъпниците им излиза по евтино да купуват гласове и те да стоят на власт.Когато доста голяма част от българския народ упражни правото си на вот,те няма да могат да спечелят с малкото купени гласове.
87
0
 
0
 
! Отговори
gesha преди 15 години
тази година дано да се гласува повече..че Турците пак ще гласуват на 100% и пак ДПС на власт..ужасс..джамии ,депесарско правителство..писна ми..иначее се водим християнски народ..пази боже...
86
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ми да.гласувайте.научете се.крайно време е.научете се да носите отговорността си сами,а не да я прехвърляте на другите,щото ви е по-лесно.
85
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Гласувайте!
84
0
 
0
 
! Отговори
гласуващ преди 15 години
Чудо и приказ! За български евродепутати ще гласуват турските туристи, щото българите са заети с взаимно оплюване най-вече във форумите! Ашколсун!
83
0
 
0
 
! Отговори
Ивелин Иванов преди 15 години
На тези евроизбори ще гласувам за Движение НАПРЕД. Миналите подкрепих ГЕРБ и общо взето - нито чух нещо от тях, свързано с Европарламента, нито разбрах с какво са се занимавали там. нали уж ги изпращаме там за да лобиат и за нашите национални интереси, а не само да се кичат с титлата "евродепутат"...
82
0
 
0
 
! Отговори
бивш седесар преди 15 години
абе я се скрий с твоите доказателства . Личен свидетел съм на харизването на Нефтохим. Ходи търкаляй аспиринчета по парапету.
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
я докажи че костов е крадил ама с документи и факти.Такива доказателства има много за бсп дпс и царя.Посочени от ес.Докажи че за костов са казали еди си кога че са дали информация че има в чужди банки милиони както например в. топлото и цяла армия от червени царски и турски крадци.
80
0
 
0
 
! Отговори
гого преди 15 години
Е те не са питали гадните турци и ***..всичките ще гласуват на 100%..ДПС пак ще са на власт..а ние ще си се оплакваме пак..ще гласъвам за атака..
79
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
''евродепутатът от АТАКА Димитър Стоянов ''-на този недораслек пък изобщо не може да му се вярва.Не преразказвай а пусни писмото цялото за да го видим всички ако изобщо има такова писмо.Стига лъжи и манипулации.Болен е червен и е руско ***.
78
0
 
0
 
! Отговори
иван преди 15 години
47% но 100 % Турци и *** пък ще гласуват за ДПС..после ние пак ще се оплакваме..е писна ми от турско правителство в БГ..аз ще гласувам за атака..
77
0
 
0
 
! Отговори
Mountain Dragon преди 15 години
Атака няма панславянски идеи, подкрепата за Сърбия е дотолкова, доколкото съвпада с интересите на България. Няма ругаене на всички мюсюлмани, а само на неконституционната партия ДПС. Не знам къде си чул "големият брат" да ругае всички мюсюлмани, но определено подкрепя мюсюлманските държави, особено Иран. Отношението им към българските граждани е нормално и никого не искат да дискриминират, а напротив, борят се срещу дискриминацията на българите от страна на ДПС в смесените райони и в министерствата, контролирани от тях. Атака не е нито про-руска, нито про-американска, а про-българска, което означава, че националните интереси се поставят на първо място и в съответствие с тях се партнира както с Русия, така с Америка и ЕС, а не със слугинско и васално послушание. За това с какви експерти разполага Атака не мога да коментирам, но с разширяването на политическото им влияние, ще се намерят и експерти. Въпросът е да не се хвърлят евтини пропагандни тези, които не почиват на факти, каквито са твоите. Със здраве.
76
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тодорчо,минава 23часа.Вечерния час отдавна мина.*** си пии хапчето и лягай.
75
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ваньо Костов краде като ***, не се накраде толкова години :)
74
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
35 години тато ни водеше към светли бъднини.Не желая друг да ми обещава същото.S O R Y
73
0
 
0
 
! Отговори
бивш СЕДЕСар преди 15 години
Колко сте наивни в този форум. Кой кого ще се види на изборите. Това едно и кой ще прави коалиция и с кого също не се знае. А пък вие си гласувайте за Костов ,това е ваш проблем. Аз само ще кажа ,нема балами .
72
0
 
0
 
! Отговори
borislav преди 15 години
tozi ili tazi ot 67 da vzeme da si xodi v gadjalia ili v tcigania ili tam ot de se e praknal burgia riazana ia iz4ezvai ot bg 4e inak mamitcatati gadjalska turska
71
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
никога дпс не са били против бсп.Доган ходеше на кафе при т. живков а луканов обикаляше по турски и помашки села.Ив . костов и доган се скараха защото костов не удовлетворяваше ескалиращите искания на доган за цената на тютюна на електората на ***.ДПС се заканват че ако не гласували за дпс щели да гласуват за бкп.Айде айде че те нали атака са си комунисти .ЗНАЧИ ЩЕ ГЛАСУВАТЕ ЗА КОМУНИСТ. УПРАВЛЕНИЕ ОТ БСП И АТАКА.Отлично -турците и *** за атака.
70
0
 
0
 
! Отговори
БСП(БКП) Е МАФИЯ преди 15 години
МАСОВО ХОРАТА ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА Д С Б ! КОСТОВ Е СЛЕДВАЩИЯТ ПРЕМИЕР ! И ЕС И САЩ ЩЕ ГО ПОДКРЕПЯТ И ЩЕ ОТПУСНАТ МИЛЯРДИТЕ ЕВРО ЗА БЪЛГАРИЯ ! С КОСТОВ НАПРЕД КЪМ ЕВРОПЕЙИСКИТЕ НИ СВЕТЛИ БЪДНИНИ !