Официалните резултати от провеждането на изборите за Европейски парламент ще могат да бъдат обявени едва след 23 часа българско време.
Това съобщават от Министерство на външните работи.

Ограничението е във връзка с разпоредби на Евросъюза, които касаят всички страни-членки.

Разпоредбата гласи, че "държавите-членки нямат право официално да оповестяват резултатите от преброяването на гласовете до затварянето на секциите в държавите-членки, чиито избиратели гласуват последни в периода".

Това означава, че до момента, в който се провежда гласуване в друга страна-членка на съюза в същия ден, официалните резултати не могат да бъдат обявявани.
Най-късно изборният ден ще приключи в Полша и Италия.

В момента експерти на МВнР и адвокати уточняват казусите, които възникват съобразно българската политическа традиция - прогнозните резултати на социологическите агенции и провежданите от политическите партии пресконференции в изборната нощ.

По-късно днес ще бъдат обявени становищата по двата въпроса, обещават от Министерство на външните работи.

Целта на разпоредбата е да гарантира, че ранното оповестяване на резултатите в една държава-членка няма да повлияе по какъвто и да било начин на вота в друга държава-членка, в която гласуването все още не е приключило.

Това ще гарантира свободата на глас, която съдържа, наред с всичко останало, свободата на формиране на собствено мнение на всеки избирател. Свободата на глас е основен демократичен принцип, който трябва да бъде спазван при изборите за Европейски съюз, цитират от МВнР писмото, пристигнало от Комисията по правни въпроси към ЕП.