ГЕРБ на милиметър пред БСП

За момента 6 партии и коалиции пращат евродепутати в Страсбург, Лидер с шанс
7 юни 2009 19:00,
131
ГЕРБ на милиметър пред БСП

Партията на кмета Бойко Борисов печели изборите за европарламент, но не с убедителната преднина, каквато социолозите сочеха в прогнозите си.

За момента, според предварителните прогнозни резултати, ГЕРБ събира подкрепата на 25% от избирателите, докато БСП е на 4 процента по-назад с 21%.

Трети на опашката за Страсбург се нарежда ДПС с 13 на сто подкрепа, следвани по петите от "Атака" с 10%.

Синята коалиция събира 8%, а НДСВ – 6,5 на сто.

Шансове имат и Лидер, който събират малко под 6%, но при ниска избирателна активност, те също ще имат евродепутат.

Под 6-процентовия праг за влизане в ЕП остават РЗС и Коалиция Напред.

Ако резултатите останат така шест партии ще излъчат свои представители в Страсбург.

Тогава ГЕРБ ще прати петима представители, БСП - четирима, ДПС – трима, Атака -  двама, сините, НДСВ и евентуално Лидер - по един.

Избирателната активност се очертава да бъде малко над 30%.

От социологическа агенция МБМД оповестиха резултатите от екзитпола си.

Според тях ГЕРБ е първа политическа сила с резултат 23-25% и 5 спечелени мандата.

Втори се нареждат БСП с 18-19% от гласовете и 4 места в ЕП.

Трети са ДПС със 17-18%  и 3-4 евродепутата.

Четвърти се класират Синята коалиция 8-9 на сто подкрепа и един евродепутат.

Атака получава 10-11% от гласовете и 2 места в Страсбург.

НДСВ са припознали 6,5% от избирателите и 0-1 евродепутат.

Следват Лидер и РЗС с 6 и 5,5%, които също могат да имат представител в Европейския парламент.

Екзитпол на агенция Алфа рисърч:

Според агенцията шест партии пращат депутати в Европарламента.

Първи са ГЕРБ 25.5%, втори  - Коалиция за България с 19.7%, трети - ДПС с 14.1%.

АТАКА е четвърта с 11.2%, пета е Синята коалиция с 8.4% и шести - НДСВ с 6%.
 

Агенция Сова Харис

ГЕРБ – 26%

БСП – 19,8%

Атака – 10,8

Синята коалиция – 8,2%

НДСВ – 6,5%

Засега под чертата за Страсбург остават Лидер - с 5,7, и РЗС - с 5,1%.

Според Сова Харис мандатите ще бъдат разпределени по следния начин:

ГЕРБ с петима, БСП се задоволява с 4-ма евродепутати, ДПС с двама, Атака с 2, сините с един и НДСВ с един.

Остават два мандата, от които при преразпределението им, единият може да отиде при Лидер, ако прескочи 6- процентната бариера, а ДПС да се прости с един мандат, който да отиде при Синята коалиция.

Агенция Галъп

ГЕРБ – 26% и 5-6 мандата

БСП – 20% и 3-4 мандата

ДПС – 13% и 3 мандата

Атака – 10% и 2 мандата

Синята коалиция – 8% и 1-2 мандата

НДСВ  - 7% и 1 мандат

Лидер – 6 % и 0-1 мандат

РЗС – 5,4 % - 0-1 мандат

НЦИОМ

ГЕРБ - 26,5%

БСП - 19,5%

ДПС - 13,0%

Атака - 12,0 %

Синята коалиция - 7,7

НДСВ - 7,3

Лидер - 6,0

Данните на НЦИОМ са при отчетена избирателна активност 36 на сто или 2,5 млн. гласоподаватели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 14 години
Колкото по малко имат герберите, толкова по добре за България. Не е редно престъпници да ни представляват и да клеветят името на държавата ни пред Европа!
129
0
 
0
 
! Отговори
az123 преди 14 години
Отново преоблада активността на промитите мозъци и отчаяните "граждани"...
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
абе хора,нормални ли сте,как може да гласувате за семейна партия като атака.не виждате ли-синчето-евродепутат, волен-в парламента,жена му-собственик на вестник атака.шуро-баджанащина в бг вариант както си му е редно!на сичкото отгоре фашизоидни ***!на 5-ти юли гласувайте за ГЕРБ!те са хората,които ще изхвърлят червени и турчулята от парламента.за целта гласовете на българите не трява да се разпиляват по десетки невзрачни партийки,а да се обединят за ГЕРБ!така ще имаме изцяло бгправителств
127
0
 
0
 
! Отговори
kalderon преди 14 години
А така другари пенсионери, гласувайте си пак за Сергейчо и дружината му, да не вземете да се притесните че вашите деца и внуци бачкат на по две работи за да свържат двата края и измират млади щото им бил напрегнат живота.Хич да не ви пука, гледайте си пенсииките, карайте си курорта.Ама да ви кажа само, като се затрият младите няма да има от де да се вземат кинти за пенсиики.Та така, гласувайте но малко се и замислете.
126
0
 
0
 
! Отговори
xoxo преди 14 години
tva 6te stimulira si4ki glasuvali za drugi parti da glasuvat za GERB dokato na dps i bsp elektorata e tvurd to na gerb e plava6t taka 4e za parlament na stani6kata 6te mu e veselo
125
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Гледайте Господарите сега-питат *** за какво са изборите,за какво гласуваме")))Ужас-за кмет,страхотният електорат на Доган
124
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 122. Какъв е начинът тогава?
123
0
 
0
 
! Отговори
Подлога преди 14 години
Абе какъв "милиметър" ви го гони бе! 6% разлика е ако е милиметрър значи всички вие от Днес.бг сте на Станишев ***! Затова ли си сменихте цвета на червен - предизборно! Колко ви платиха!?!
122
0
 
0
 
! Отговори
115 преди 14 години
Задължително гласуване може само да натресе на България още по-дълбока морална и социална криза. Точно по пътя на избори се подсигурява продължаване до безкрай на възможността едните и същи корумпирани управляващи да ходят на хората по главите, да въвличат народа от едно робство в друго като стадо и да му държат прочувствени речи за светлото бъеще. Което им осигурява все по-голям глад, студуване и дори проблеми със зъбите (ако се сещаш за някои снимки от последните дни...).
121
0
 
0
 
! Отговори
Митьо Пищова преди 14 години
Заслепени от партийните си пристрастия не виждате прости и очевидни истини ! А именно - днес формално се проведоха едни "избори", при които само се узакониха предварително решени неща ...Така ще има за всекиго по нещо - Бойко пак е победител, БСП не е губещ с този резултат, ДПС си запазват високия брой евродепутати, които не отговарят пропорционално на броя на турците у нас, Атака си вкарват спонсора Слави Бинев и синчето Димитър Стоянов, Сините вкарват като евродепутатка заслужилото Наде ...
120
0
 
0
 
! Отговори
dafinka преди 14 години
Dano na sledva6tite izbori GERB ne spe4elqt, za6toto koaliraiki se s Kostov prosto gubqt poziciite si!! AKO TE SPE4ELQT BYLGARIQ GUBI!!!
119
0
 
0
 
! Отговори
П. преди 14 години
Трябва да могат да гласуват хора, които имат поне основно образование. Това ще значи 85% от *** ще бъдат пренебрегнати. Ако имат желание да се образоват, ще могат и да гласуват, толкова е просто. По конституция образованието до 16 годишна жузраст е задължително. Т.е. хора, които водят антиконституционно съществуване трябва да се накажат по някакъв начин. Идеално би било те да бъдат лишавани от избирателното си право!
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 116. Не, не са - явно според тебе истинските са: Мюмюн, Айше, *** и Сюлейман.
117
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Понеже навърших 18 години преди месец и днес за пръв път гласувах. Сега като гледам резултатите искам някои да ми разясни има ли друга държава в която етническа партия да има повече гласове от националистическа партия?? След тези резултати аз се срамува от родината си! :(
116
0
 
0
 
! Отговори
Фийфа преди 14 години
До 91. Всеки ден, отделям по малко време да прочета нещо. Но, УМНИКО, не е вярно. Слава Богу, последният ти коментар, макар и с две-три думи - беше приличен. И, какво ще видим сега, кого много добричкия и умния ни НАРОД, изпраща в Брюксел? Д.Стоянов, Н.Михайлова и др. Те ли са истинските представители на НАРОДА?
115
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До 108. Макар че имам своите пристрастия, на драго сърце бих подкрепил политикът, който предизвика референдум за задължително гласуване. Любопитно ми е, дали някои от по-големите партии, които ще участват на парламентарните избори, биха се ангажирали преди изборите, че ще започнат събиране на подписи за такъв референдум.
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ГЕРБ даде веднъж вече разрешение за строежи на джамии не само в Бургас, но и в София и Пловдив. После ще ни убеждава Бойко Борисов с наведена на една страна глава, че нямало да влиза в коалиция с ДПС
113
0
 
0
 
! Отговори
angel преди 14 години
Еми, много ясно 103-ти, последните 4 години управлява БСП. Винаги , когато те са на власт сме зле. Спомнете си Лукановата зима с купони, когато нямаше мляко и хляб, спомнете си Жан-Виденовата зима и сега пак! Помнете Чернобил. От комунистите хаир не сме видели! Гласувайте Българи! Гласувайте за Българските десни партии!
112
0
 
0
 
! Отговори
DIDO преди 14 години
AKO GERB UPRAVLQVAT S KOSTOV PAK 6TE PO4NE STARIQ SCENARII OT 1999 GODINA,V KOITO SAMO KOSTOV MISLI 4E BALGARIQ E BLAJENA STRANA,A TOI E KATO UINSTAN 4U4RIL
111
0
 
0
 
! Отговори
Ivan Andreev преди 14 години
Драги сънародници!Призовавам ви на парламентарните избори да излезете и да гласувате масово,защото това което виждате днес значи крах на България!Ако на парламентарните избори допуснем терористите от БСП,ДПС и производните им вече незнам как ще може да се измъкнем.