Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Близо 360 000 "несвободни" гласа дадени на евровота

29 коментара
Близо 360 000 "несвободни" гласа дадени на евровота

Близо 360 000 души са гласували несвободно на изборите за Европейски парламент, съобщи социологът Антоний Гълъбов от неправителствената организация "Прозрачност без граници", която наблюдава изборите.

"Това не са непременно купени гласове, а има и хора, които са гласували контролирано – под страх. Наблюдавахме много тежки случаи в по-малките населени места, където хората живеят отдавна заедно и се чувстват заплашени", добави Гълъбов. Според него обаче сравнително високата избирателна активност е направила така, че "вотът да излезе на светло".

Според проучване на "Отворено общество" близо 640 000 българи са склонни да продадат гласа си.

Министърът по европейските въпроси Гергана Паси (НДСВ) коментира след края на изборния ден, че е "много добра идея" България да приеме европейски наблюдатели за парламентарните избори. По думите ѝ тази възможност сега се обмисля от Министерството на външните работи.

По-рано през деня "Прозрачност без граници" заявиха, че по време на изборния ден са станали свидетели на "тревожни опити за манипулиране на вота". Цели групи гласоподаватели на редица места в страната са упражнявали избирателното си право в полза на определена политическа сила срещу пари или натиск, свързан със заплахи.

"Похватът", който замени кебапчетата от предни години, е следният - пари се дават на ромски лидер в дадената махала, който осигурява гласуването на хората си по договорения предварително начин. Срещу това хората получават дадена сума или сума плюс стоки след пускането на съответната бюлетина.

В телевизионен репортаж преди ден от Пловдив роми обясниха, че 30 лева и едно печено пиле стигат, за да се гласува както иска "дарителят". И без това не знаем за какво гласуваме, обясни жителка на циганската махала. На друго място роми са получавали пари и траен колбас.

Пред независими наблюдатели други роми са казали, че "вътре" са знаели как да гласуват, а "вънка", тоест пред представителите на социологически агенции - не знаят. И са отказали да обяснят за кого са гласували.

Сигнали има за купувани гласове в Монтана, Самоков, квартал Столипиново в Пловдив. Оказван е натиск върху работници да гласуват за определена политическа сила от промишлени предприятия в Перник, Кюстендил, Бобовдол, казаха от "Прозрачност без граници". Хората са били заплашвани, че ако не гласуват по определен начин, ще останат без работа.

Има и тревожно много по-дребни отделни случаи на очевидно купуване на гласове в по-малки населени места, където има и по-малко застъпници на политическите партии. Официалните оплаквания за купуване на гласове обаче са единици. Неофициално обаче се твърди, че на някои места цената на един ромски глас е стигнала 200 лева. Сочат се и конкретни "купувачи", но без доказателства.

До ранния следобед от цялата страна са постъпвали "по-невинни" сигнали за нарушения на изборния процес. Според "Прозрачност без граници" най-често подаваните сигнали в първата половина на деня са били за организационни нарушения, за бюлетини с фабрични дефекти, сгънати предварително бюлетини.

Другата група сигнали са за незаконна реклама и агитация в изборния ден. Има масово неспазване на изискването на закона за отстояние от сградата, където има избирателна секция на разлепени рекламни материали на политически партии. Регистрирани са случаи на агитиране пред избирателните секции, съобщиха още от неправителствената организация.

Застъпникът на "Синята коалиция" в Гоце Делчев Спас Тетимов съобщи за 154 имена в протоколите в Трета секция, срещу които няма никакви данни от личната карта, а хората са се подписали, след като са гласували. Той допусна, че "грешката" може да е съзнателна, защото председател на секционната комисия е от БСП, а на предните избори в тази секция най-много гласове са били дадени за ГЕРБ.

След края на изборния ден от МВР заявиха, че са образувани 10 досъдебни производства за купуване на гласове. Това е станало след сигнали до полицията от страна на застъпниците и наблюдателите на политическите партии. По случаите работят прокурори, а досъдебните производства ще бъдат по съкратената процедура. Специално за купуването на гласове е създадена междуведомствената комисия между представители на ДАНС, прокуратурата и МВР.

Има задържан като заподозрян в купуване на гласове в пловдивския ромски квартал Столипиново, съобщиха от Районната прокуратура в Пловдив. Той е събирал личните карти на хора и ги е принуждавал да гласуват за определена политическа сила. При обиск са намерени списъци с имена и лични данни.

До ранния следобед в Софийската районна прокуратура не са постъпвали официални сигнали за нарушения в изборния ден, съобщи говорителят на прокуратурата Руси Алексиев.

За охрана на изборите са ангажирани 25 хиляди служители на МВР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

29 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Ганий
    #34

    затова още не съм гласувал...

  2. mickey от психото
    #33

    Здравей кавал.Ти що още не си гласувал ве

  3. Ганий
    #32

    Що да гласувам!?Ти нали гласува за Натка, дет изфърли Костов кат мръсно (драгалефско) коте от СДС-то...

  4. ВЛАК GT
    #31

    ..

  5. Кр.Кабакчиев, дфн
    #30

    СОБСТВЕНИЧКАТА НА ПАТЛАДЖАНЕН МЕРЦЕДЕС И НА ГАРАЖ НА ЦК НА БКП - В БРЮКСЕЛ!ПИСАЧЪТ В "РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО" - В ПАРЛАМЕНТА!СИНЪТ НА ПИСАЧА В "РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО" - И ТОЙ В ПАРЛАМЕНТА!А КОСТОЗОМБОСЕДАСАРИАТЪТ ЩЕ ДУХА СУПАТА (КАКТО СПРАВЕДЛИВО ОТБЕЛЯЗА ВЕДНЪЖ ЧИЧОВОТО)!

  6. Кр.Кабакчиев, дфн
    #29

    И така, нека отново и спокойно да направим рекапитулация.ПОЛЗИТЕ СА ТОЧНО И ЦЕЛИ ТРИ:(1) СОБСТВЕНИЧКАТА НА ПАТЛАДЖАНЕН МЕРЦЕДЕС И НА ГАРАЖ НА ЦК НА БКП - В БРЮКСЕЛ!(2) ПИСАЧЪТ В "РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО" - В ПАРЛАМЕНТА!(3) СИНЪТ НА ПИСАЧА В "РАБОТНИЧЕСКО ДЕЛО" - И ТОЙ В ПАРЛАМЕНТА!А НЕГАТИВЪТ Е САМО ЕДИН, И ТОЙ Е:КОСТОЗОМБОСЕДАСАРИАТЪТ ЩЕ ДУХА СУПАТА - КАКТО СПРАВЕДЛИВО ОТБЕЛЯЗА ВЕДНЪЖ ЧИЧОВОТО!Значи - ПОБЕДА! ТРИ НА ЕДИН! ПОБЕДИХМЕ!ПОБЕДА! ПОБЕДА! ПОБЕДА!ДИГАМ ДВАТА ПРЪСТА!

  7. Дж. Б. Шоу
    #28

    Демокрацията е обществено устройство, което гарантира, че няма да бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме.

  8. Веселяк
    #27

    Продавам гласа си на търг. Начална цена 100 евра!

  9. mickey от психото
    #26

    БРАВО Ти си велик.Аз си пазя силите за другите избори тия ши ги пропусна

  10. Веселяк
    #25

    В антична Гърция: Демо+крация = "народа(демос) управлява(крация. На практика това е означавало да спазваш законите на полиса. Било е непоносимо заробване спрямо общоприетите правила и принципи. Например Демокрит е бил предаден на съд заради това, че пропилял наследството от баща сиь а Сократ е бил осъден на смърт защото учил младежите да не слушат бащите си. А много от Атиниани са били прокудени от родината си защото не се е толерирало носенето на разкошни дрехи и златни предмети. Изобщо в демокрацията няма и капка свобода, а си е пълно робство. СТранно е, че новоизлюпените господа политици непрекъснато объркват понятията демокрация и граждански права.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.